De belangrijkste ERP-modules voor dienstverleners

Geplaatst op

Eén van de belangrijkste trends op het gebied van bedrijfssoftware is de toenemende interesse voor branchespecifieke software. In dit artikel laten wij u zien op welke manier dienstverleners kunnen profiteren van een op de branche afgestemd ERP-systeem. Maar eerst: wat is ERP precies?

Enterprise Resource Planning: een definitie

Enterprise Resource Planning (ERP) gaat over het softwarematig in kaart brengen van bedrijfsbrede processen. Het fungeert als centrale database, waardoor iedere gebruiker te allen tijde toegang heeft tot de meest recente en relevante gegevens. Dit stelt hen in staat om onderling beter samen te werken.

Daarnaast is ERP-software ook in staat om bepaalde processen te automatiseren, en deze met elkaar te verbinden. Daar waar men vroeger de voorraad handmatig op peil moest houden, kan dit nu geautomatiseerd via de ERP-omgeving geregeld worden.

ERP voor dienstverleners

Toch is het niet altijd even eenvoudig om een geschikt ERP-systeem te vinden. De huidige softwaremarkt is niet alleen enorm in omvang, maar ook in diversiteit. Dat is tegelijkertijd dus ook goed nieuws: bedrijven kunnen hierdoor op zoek gaan naar een systeem dat precies bij hen past. In andere woorden: een branchespecifiek softwaresysteem.

Aanbieders van branchespecifieke software kennen de sector en dienst uitdagingen immers door en door, en hebben de systemen zodanig ingericht dat ze perfect ondersteunen in het overkomen van deze uitdagingen. Een installatiebedrijf stelt immers andere eisen aan software, dan dat een supermarkt dat doet.

3 cruciale modules voor dienstverleners

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar de populairste modules onder dienstverleners. Voordat we daar naartoe gaan, is het wel nog belangrijk om te vermelden dat men voorafgaand aan de implementatie van ERP-software goed moet nadenken over de eventuele toevoeging van de volgende modules. Een leverancier moet namelijk wel in staat zijn om de modules te koppelen aan de ERP-omgeving. Doorgaans is dit geen enkel probleem, maar het is wel goed om dit in een vroeg stadium met uw leverancier te bespreken.

#1. Documentmanagement

Deze module is doorgaans beter bekend als het Document Management Systeem, ofwel DMS. De taak van het DMS is om alle documenten binnen het bedrijf centraal en overzichtelijk te bewaren. Hierdoor heeft iedere gemachtigde gebruiker toegang tot de documenten die zij nodig hebben, en kunnen ze bijvoorbeeld ook de laatste wijzigingen van een bepaald document inzien.

#2. Financieel

In principe heeft iedere organisatie natuurlijk behoefte aan een financiële module. Wat vooral prettig is aan deze module is het feit dat veel financiële processen niet meer handmatig uitgevoerd hoeven te worden, wat het tegelijkertijd een stuk minder foutgevoelig maakt. Processen omtrent tijdsregistratie en facturering worden hiermee aanzienlijk efficiënter ingericht.

#3. Human Resource Management (HRM)

Wederom een module die in principe in iedere sector van pas kan komen, maar met name dienstverleners hebben behoefte aan een module waarin alle processen rondom de medewerkers overzichtelijk in kaart worden gebracht. Alle personeelszaken worden hiermee beheerd en gemonitord: van vakantie uren tot de salarisadministratie (die tevens gekoppeld kan worden aan de financiële module), alles wordt hiermee overzichtelijk in kaart gebracht.

Benieuwd welke leverancier u zou kunnen helpen met de implementatie van een branchespecifiek softwaresysteem? Klik dan hier.

Gerelateerde berichten

Over ons

We inspireren je om je pand helemaal op en top te maken. Lees onze publicaties!

Contactgegevens

Via info @ glasglasglas.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden