Ramen en kozijnen kitten? Zo doe je dat!

Geplaatst op

Het afkitten van ramen is een belangrijke stap in het onderhoud en de afwerking van je huis. Het juiste gebruik van kit zorgt voor talloze voordelen die essentieel zijn voor elke woning. Of je nu een ervaren klusser bent of een doe-het-zelver, het is belangrijk om wel even enkele stappen na te gaan om een succesvol resultaat te behalen. Als je namelijk het kit niet goed aanbrengt kan dit uiteindelijk voor veel overlast gaan zorgen. Daarom geven we je graag wat uitleg en tips mee in deze blog.

Waarom is kitten zo belangrijk?

Kitten heeft veel voordelen, uiteraard zorgt dit ervoor dat veel spullen vast gemonteerd kunnen blijven zitten, dicht het randen en gleuven in bijvoorbeeld een vloer en muur en kun je het ook nog eens gebruiken voor je sanitair. Kit is waterbestendig en dus op veel locaties goed te gebruiken. Zo ook buiten en voor bijvoorbeeld je ramen. Maar wat zijn de voordelen van het kitten van je ramen en kozijnen? Ten eerste zorg je ervoor dat je raam goed stevig in het kozijn blijft zitten, eigenlijk kun je kit net zo goed met lijm vergelijken, alleen mag dit aan de buitenkant ook gezien worden. Kit kun je namelijk ook in verschillende kleuren kopen of transparant, om zo de kit een beetje minder op te laten vallen. Verder heeft het ook nog andere essentiële voordelen:

  • Verbetering isolatie: je woning wordt beter geïsoleerd en zorgt ervoor dat je woning dus ook warmer blijft in de koude winterdagen. Tevens scheelt dit natuurlijk ook erg veel in de verwarmingskosten.
  • Het voorkomt tocht: tocht is erg vervelend, door kieren tussen je raamkozijnen te hebben kun je haast geen deur meer normaal binnen openhouden of hij slaat al dicht door de tocht. Tevens is veel tocht en vocht niet gezond om in huis te hebben.
  • Helpt tegen vochtproblemen: vocht wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk buiten de deur houden. Vocht kan namelijk voor schimmel en andere problemen zorgen die je met kit kan voorkomen.

Stapsgewijs kitten

Als je wilt gaan kitten zijn er een aantal stappen die je moet volgen:

  1. Allereerst is het belangrijk dat je de juiste kit kiest die geschikt is voor bijvoorbeeld een houten kozijn. Ook is het belangrijk om na te gaan of de kit bedoeld is voor buiten, Dit kan nog wel eens verschillen per kit.
  2. Zorg dat je het oppervlak goed vet en vuilvrij maakt voordat je de kit aanbrengt.
  3. Nu je de juiste kit hebt en het oppervlak schoon is, kun je beginnen met het aanbrengen van de kit. Snijd de tuit van de kitkoker, schuif af en plaats de koker in een kitpistool. Breng de kit gelijkmatig aan in de voeg tussen het raamkozijn en het glas. Oefen een constante druk uit op het kitpistool en werk in één vloeiende beweging. Probeer de kit gelijkmatig aan te brengen zonder te veel druk uit te oefenen.
  4. Gebruik een kitspatel of maak je vinger nat om de aangebrachte kit glad te strijken en het overtollige kit te verwijderen van het oppervlak.

Lukt het toch niet om zelf je kitwerken te verrichten, geen paniek! Schakel een professional in om je te helpen bij het goed afwerken van kitranden.

Gerelateerde berichten

Over ons

We inspireren je om je pand helemaal op en top te maken. Lees onze publicaties!

Contactgegevens

Via info @ glasglasglas.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden